Kort fortalt

Av Arne Kvalnes

Jeg har sunget, spilt og studert Evert Taube helt siden barndommen. Men det skulle ta mange, mange år—faktisk 35 år—før jeg tok skrittet og gikk i studio for å lage en CD med disse visene. Som på så mange andre områder, så var det min kone—Liv Kreken—som gav meg det sparket i baken som skulle kompensere for min egen mangel på initiativ.

Nå har forsåvidt ikke disse årene vært helt bortkastet, musikalsk sett. Jeg har øvd inn et Taube-repertoar på over 100 viser og konsertert med disse i både offentlige og private sammenhenger,  jeg har gått på folkehøgskole i Kungälv for å lære mer om viser og visetolkning, jeg har skrevet en god del egne viser—og faktisk også gitt ut en CD med noen av disse, og har vært aktiv i viseklubb-miljøet i mange år.

Men altså—nå har det endelig blitt en Taube-CD. Samarbeidspartner er Teigene Kultur—med Peter Wemö i spissen. Peter er selv en habil visetolker, ikke minst av Taube, og han har produsert og gitt ut flere CD’er med andre artister.

På denne CD’en har vi også fått hjelp av strykekvintetten Terzetto Vivo fra Kristiansand. De står for hoveddelen av akkompagnementet på de fleste visene. Men Peter bidrar også selv med en solid innsats, først og fremst på gitar, men du hører ham også på ukulele, cittern, perkusjon og synth.  Han har også vært språkkonsulent, for å gjøre min svenskuttale mest mulig akseptabel for broderfolket.

Taubes viseproduksjon er både omfangsrik og mangfoldig. Det er “noe” ved de fleste av visene, og å velge ut femten Taube-viser av denne enorme viseskatten er i utgangspunktet en håpløs oppgave. Men på ett eller annet vis så har det blitt slik det har blitt.  Noen vil sikkert savne sin personlige favoritt-Taube, jeg får bare håpe at det vil være noe for enhver smak her. Kanskje du får en ny favoritt?

 

STARTSIDEN
OM PLATEPROSJEKTET
VISENE
EVERT TAUBE
ARNE KVALNES
KILDER TIL KUNNSKAP